Varför fäller våra husdjur? Kan man förhindra det?

De flesta hundarna och katterna fäller, och det gör många av dom mer eller mindre året om. Det är i alla fall den medveten om, som har ansvar för att dammsuga i hemmet. Fällning hos hundar och katter är en naturlig process, eftersom varje hårstrå har en begränsad livstid. Först växer håret ut, därefter sitter håret i hårsäcken som en del av pälsen i en kortare eller längre tid, innan det ramlar av. Hundar och katter fäller i mosaikmönster, och eftersom både dagslängden och lufttemperaturen påverkar fällningen, ökar den oftast under våren och hösten.

 

Gener, hormoner och andra faktorer som stress har inflytande på hur mycket varje hund och katt fäller. Några raser fäller riktigt mycket medan andra väldigt lite och det är därför upp till ägaren att vårda pälsen så som det passar för just den hunden eller katten. Att ta bort gammalt hår genom att borsta är en bra strategi när det kommer till att undvika att få hundens och kattens hår runt om i hela huset.

 

För att upprätthålla en god päls och minimera fällningen är det viktigt att välja ett foder med högt innehåll av kvalitetsprotein. En stor andel av det dagliga proteinintaget används nämligen för att upprätthålla hud och päls. De viktiga omega-3 och omega-6 fettsyrorna i korrekta och balancerade mängder är också viktigt, och det samma gäller A-, B- och E- vitaminer samt mineraler som zink och koppar.

 

Det är också viktigt att man som ägare inte väljer att helt okritiskt ge sin hund eller katt extra mineraltillskott med högt innehåll av kalcium, då kalcium i stora mängder kan binda den zink och koppar som hunden eller katten äter, och som då inte kan upptas och utnyttjas. Det finns tillfällen då hundar och katter visar brist på zink- och koppar som konsekvens av för högt intag av kalcium. Hundar och katter som äter foder som är anpassay till ålder och livsstil, har vanligtvis inte behov av ytterliggare tillskott av kalcium.

 

Om man har en hund eller katt som fäller extremt mycket, kan det rekommenderas att titta på vad det är hunden eller katten äter. 

 

Vissa hundar och katter har ett högre behov är vanligt för visa näringsämnen, antingen beroende på deras ras, stadie i livet eller livsstil. Alltså kan ett foder som vanligtvis skulle passa fint, visa sig inte vara tillräckligt bra för just den hunden eller katten under just den perioden, utan att tillsätta tillskott, som passar just det djuret.

 

Hud- och pälsproblem är väldigt vanligt, och om man har en hund eller katt som visar symptomer för ett hudproblem, som extrem fällning, så att hunden eller katten bara har små delar av hår eller väldigt tunn päls kvar, rekommenderas det att kontakta närmsta veterinär. Det är viktigt så att man så snabbt som möjligt kan få rätt behandling för just sitt djur.

 

I de flesta fall kan problemet identifieras snabbt medan för andra djur kan det krävas flera återbesök hos veterinären innan det är löst. Generellt är chanserna för utredning bäst om hunden eller katten kan tas till veterinären specialiserade på just hudsjukdomar. Det är många olika undersökningar som veterinären kan genomföra för att identifiera orsaken till problemet och lyckligtvis finns det även många olika behandlingsmöjligheter som kan hjälpa vid just hudproblem – så att hunden eller katten kan få en stark och fin päls igen.

Fri Frakt
30 Dagars Returrätt
Säker Betalning